Son zamanların popüler hale gelen eşler arası dosya paylaşım platformu olan Torrent’in merkezi olmayan blok zincirleri birimi olarak ortaya çıkan BitTorrent, sosyal medyada çok konuşulanlar arasında yer alıyor. BitTorrent Coin (BTT) nedir ve nasıl alınır isimli makalemizde, BTT’nin genel özelliklerini kaleme almaya çalığacağız.
Torrent, 2001 yılının temmuz ayında oluşturulmuş, 2018 yılında blok zinciri olarak piyasaya girmiştir. 2019 yılında blok zinciri belirteci olan BTT oluşturulmuştur. TRC-10 standardı kullanılarak oluşturulan BTC, dünyanın en büyük merkezi olmayan P2P iletişim protokolü olarak kabul edilir. 100 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılan platformun avantajı, veri aktarım hızının daha üstün ve geleneksel yöntemlerden daha avantajlı olmasıdır. Ücretli film, müzik ve uygulamaların da veri depolarında yer alması, yer yer tartışmalara sebep olmuştur.
Platform, kullanıcıların anonim olarak birbirleriyle veri alışverişi yapmasına olanak sağlar. Veri sunucuları, geleneksel sanal depolamalardan farklı olarak tüm kullanıcılara iletilir. BitTorrent, 2018 yılında TRON tarafından satın alınınca, şirketi CEO’su Justin Sun tarafından belirteç olarak piyasaya sürülmüştü.
BitTorrent tokenları, kullanıcıların veri paylaştıkça kazanım elde etmesini sağlar. Mevcut mekanizma altında, kullanıcıların bir şeyler indirebilmeleri için sisteme bir dosya yüklemeleri gerekiyor. Bununla birlikte, Justin Sun’ın da belirttiği gibi, bundan sonra, indirme işlemi tamamlandıktan sonra dosyayı çevrimiçi tutmaları için hiçbir teşvik yoktu. BTT coinleri, dosya almak, bant genişliğini yükseltmek ve indirme hızını arttırmak için kullanılabilir. Kullanıcılar dosyaları veri paylaşımına sundukça BTT kazanır, böylece diğer kullanıcıların platformda kalmalarına ve verilerin sürekli dolaşımda kalmasına teşvik olur.
BitTorrent’ten önce eşler arası protokoller, yalnızca ağda bulunan bilgisayarların merkezi depo olarak kullanılan ağlardan veri sağlamasına imkân tanıyordu. BitTorrent protokolü, önceki eşler arası protokollere göre dosya paylaşım bilgisayarlarının bir listesini tutmak için daha özelleştirilebilir, güvenilir ve uygun maliyetli olmak için katı bir çalışma prensibine sahiptir. Standart TCP / IP iletişimi nedeniyle, BitTorrent protokolü normal İnternet bağlantıları üzerinden çalışabilir. Özetle tek bir sunucuya mahkûm olmadan bilgilerin tüm bilgisayarlar arasında paylaşılmasına imkân sağlar. Dosyaların dağıtılması için kullanılan bant genişliği nispeten düşüktür. Bu yöntem sayesinde, ev bilgisayarlarının büyük sunucular gibi kullanım özelliklerine sahip olması sağlanmıştır. Sahip olduğu işlemci, BitTorrent protokolü üzerinde çalışır. İşlemciler, bu protokolü kullanarak dosyaları üzerinde indirme, gönderme ve karşılaştırma gibi işlemlere olanak sağlar.
Sonuç olarak coin yatırımı yapmak isteyenlerin odaklanması gereken şeylerden biri gelecektir. Kendine ait bir ekosistemi olan BitTorrent, yatırım yapmak için akılcı bir platformdur. Bugün çok cazip fiyatlar üzerinden satışa sunulan birim, gelecek yıllarda yatırımcılarına kazanç sağlayacak gibi duruyor. BitTorrent Coin (BTT) nasıl alınır öğrenmek isteyenler için dijital kripto para borsalarını adres gösterebiliriz. BTT ve diğer tüm kripto paraları için sorunsuz bir kullanım için Binance’i tercih edebilirsiniz. 2017 yılından beri aktif olarak kullanılan Binance, milyonlarca kullanıcının günlük olarak ziyaret ettiği bir platformdur. Siz de yatırım yapmaya başlamak için buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.